Netflix Versus Disney Plus: Aanbod, Prijs en Lancering

Als je deze website bezoekt, dan weet je het al: in 2019 lanceert Disney, Disney Plus (Disney+). Wij in België en Nederland hebben waarschijnlijk pas toegang begin 2020, maar we blikken toch graag even vooruit. Want het valt te verwachten dat Netflix er een stevige concurrent zal bij krijgen.

De nieuwe streaming service van Disney is bedoeld als homebasis voor alle films en series van Disney. Het wordt “the place to be” voor alle bioscoopfilms van Pixar, Star Wars en het Marvel Cinematic Universe. Avengers: Endgame, de Marvel succeshit, zal ook voor streaming beschikbaar zijn vanaf 11 december 2019.

Disney heeft ook gepland om veel nieuwe en exclusieve series te lanceren. Deze vinden vooral plaats in de leefwereld van Marvel en Stars. Sommige series, waaronder The Mandalorian, zijn al helemaal gefilmd om beschikbaar te kunnen zijn bij lancering. Andere Marvel spinoffs, zoals de serie rond Loki uit the Avenger en WandaVision, met Scarlet Witch en Vision zullen we vanaf het tweede jaar na lancering kunnen zien.

Daarnaast heeft Disney ook de lancering van een heleboel live action kortfilm voorzien door het opzetten van het Launchpad initiatief.

Maar het beschikbaar stellen van films en series na de lancering blijft een moeilijk oefening door de licentieafspraken uit het verleden. Bijvoorbeeld, Disney film gelanceerd in 2016, 2017 en 2018, waaronder grote hots zoals Black Panther, Finding Dory en Star Wars: The Last Jedit, zullen tijdelijk van Disney Plus gehaald worden in 2026 om terug te keren naar Netflix. De reden waarom, daar wil Disney zich niet over uitspreken.

Nu, sowieso zal Disney Plus goedkoper zijn dan Netflix. Disney Plus zal 7 dollar/euro kosten per maand. Dat is de helft van de prijs van HBO Now in Amerika en veel goedkoper dan Netflix.

Dus, is Disney Plus eigenlijk de moeite waard om voor te gaan betalen? We lijsten hieronder al even op wat wij al weten, maar als je van Star Wars en Marvel films houdt, of je hebt kinderen, dan denken we wel dat een abonnement iets voor jou zal zijn!

Wat is de Disney Streaming Service?

Netflix en Disney Plus

De Disney Plus Streaming Service wordt een concurrent van video streaming services zoals Netflix, HBO Now en, later dit jaar, Apple TV Plus. Het is een betalend abonnement zonder reclameblokken en het geeft de consument toegang tot de grote bibliotheek van films en series van Disney en Fox. Maar ook van nieuwe, exclusieve televisieseries, documentaires en films.

Disney heeft ook de ambitie om zijn andere streaming services zoals Hulu en de sport georiënteerde streaming service ESPN plus, te laten lopen op hetzelfde platform waardoor je jezelf kan abonneren met hetzelfde wachtwoord en dezelfde betaalinformatie. Op dit moment voorziet Disney voor elk van deze drie een apart abonnement, maar niets sluit uit dat er binnenkort een bundel abonnement beschikbaar wordt. Of Hulu en ESPN plus ook in België en Nederland gelanceerd zullen worden is nog maar de vraag. Wij vermoeden de eerste jaren van niet.

Hulu is de plek waar Disney zijn films en series op plaatst die vooral voor volwassenen bedoeld zijn. Hulu is bijvoorbeeld de plek waar er een nieuwe collectie van geanimeerde Marvel series op zal verschijnen voor volwassenen. En sinds de overname van Fox, heeft Disney ook de rechten op Deadpool. De kans is zeer groot dat we deze Deadpool content eerder op Hulu zullen zien, dan op Disney Plus.

Disney Plus zelf zal alle films en series bevatten die bedoeld is voor families. Dus vooral content van Marvel, Lucasfilm (van Star Wars), Pixar en National Geographic. En ook alle 30 seizoen van The Simpsons. Nog een voordeel van de overname van Fox.

Wanneer wordt Disney Plus Gelanceerd?

In Amerika wordt Disney Plus gelanceerd op 12 november 2019. In België en Nederland mogen we Disney Plus verwachten voor maart 2020.

Deze datum is niet zomaar gekozen. Op deze manier kan Disney mee profiteren van de marketing die gedaan wordt voor de bioscoopfilms die op dat moment gelanceerd worden voor de kerstvakantie. Frozen 2 wordt bijvoorbeeld gelanceerd op 22 november en Star Wars: Episode IX mogen we verwachten op 20 december.

Maar ook Netflix zet altijd zwaar in op de laatste maanden van het jaar. Bird Box, de film die na lancering door meer dan 80 miljoen account bekeken werd, kwam ook uit op 21 december. Bright, de fantasy film met Will Smith, de recordhouder voor Bird Box, kwam uit op 13 december.

Wereldwijd plant Disney een uitrol verspreid over twee jaar. Ze waren niet zeer gedetailleerd over welk land zich wanneer aan Disney Plus mocht verwachten. Enkel voor Amerika was het zeer duidelijk.

Dit is wat we wel weten:

  • West Europa krijgt Disney Plus tussen 12 november 2019 en Maart 2020.
  • Oost Europa krijgt Disney Plus ten vroegste Oktober 2020.
  • Latijns Amerika krijgt Disney Plus ten vroegste Oktober 2020.

Hoeveel Zal Disney Plus Kosten?

Disney kondigde eerder al aan dat Disney Plus 6,99 dollar per maand zal gaan kosten. We verwachten dat het voor ons ook ongeveer 6,99 euro zal worden. Als je meteen voor een jaar betaalt, dan is de prijs 70 dollar (of euro). Dit is goedkoper dan de prijs die je voor Netflix moet betalen. In Amerika betaal je daar $13 (bij ons 10,99 euro) per maand. Voor de prijs kan je tegelijkertijd op twee toestellen kijken in hoge kwaliteit.

Het kan natuurlijk steeds dat de prijs voor Disney Plus op termijn nog gaat stijgen. De prijs voor Netflix is de voorbije jaren ook al enkele keren verhoogd.

In 2017 verklaarde de CEO van Disney, Bob Iger, nog dat ze wat goedkoper zouden zijn dan Netflix omdat ze gewoonweg minder films en series in hun aanbod zouden hebben bij lancering.

Welke impact heeft Disney Plus op het Disney aanbod op Netflix?

Tegen het einde van 2019 zullen er waarschijnlijk geen Disney series en films meer te zien zijn op Netflix.

Vanaf 2016 was Netflix dé plaats waar je moest zijn om Disney content te kunnen bekijken. Dit betekende ook dat Netflix de place to be was om de grootste kaskrakers van de voorbije jaren te bekijken. De twee belangrijkste films van 2017 en de drie grootste van 2016 en 2018 waren steevast van Disney. En je kon ze op Netflix gaan bekijken.

Maar Disney heeft zijn samenwerking met Netflix niet verlengd omdat ze zelf een streamingdienst gingen opstarten. Alle films die Disney gelanceerd heeft in 2019 zullen niet op Netflix komen, maar wel op Disney Plus. Dat betekent dat Captain Marvel, de eerste film die Disney lanceerde in 2019, de eerste film zal zijn die Netflix niet zal kunnen aanbieden. Het betekent ook dat Marry Poppins Returns de laatste film zal zijn die op Netflix te zien was.

Maar dergelijke contracten zijn ingewikkeld. En zo liet een bron uitschijnen dat deze Disney films vanaf 2026 misschien wel terug te zien zullen zijn op Netflix, en verwijderd zouden worden van Disney Plus. Dit heeft vooral impact op de films die verschenen tussen januari 2016 en december 2018. Hieronder vallen de Marvel films zoals Captain America: Civil War, Thor: Ragnorak, Black Panther en Avengers: Infinity War. Maar ook Star Wars films zoals Rogue One: A Star Wars Story en The Last Jedi. En Pixar films zoals Finding Dory, Coco en The Incredibles 2. Daarnaast zijn e ook Moana en de live action versie van Beauty and the Beast die we dan zullen moeten gaan missen.

Maar laten we daar niet om gaan treuren. Deze titels blijven op Disney Plus tot zes jaar na lancering. Tegen dan is het aanbod op Disney Plus zo groot dat we ze niet echt gaan missen.

Ook voor de series heeft dit een impact. Netflix heeft vijf series uitgebracht rond de Defenders zamen met Disney. In 2018 heeft Netflix er drie geannuleerd: Daredevil, Luke Cage en Iron Fist. In 2019 cancelde Netflix de laatste twee: The Punisher en Jessica Jones. Het is mogelijk dat de series verder gaan op Disney Plus, maar dat is nog lang niet zeker.

Het derde en laatste seizoen van Jessica Jones wordt vanaf 14 juni 2019 op Netflix uitgebracht. Maar dat zal de laatste Marvel serie zijn op Netflix.